Slapen is overgave

17-03-2022

Je kent ze vast wel, de tips om je slaap te verbeteren. Je moet allerlei dingen NIET doen, zoals koffie en alcohol drinken, op beeldschermen kijken en uitslapen. Of juist WEL wel doen, zoals meer bewegen, een ritme aanhouden en een optimale slaapomgeving creëren.
Nu zit daar zeker iets in: je aan bepaalde leefregels houden, kan helpen om beter te slapen. En toch hoor ik vaak van mensen die kampen met slaapproblemen “Ik pas alle adviezen toe, maar ik slaap nog steeds even slecht”. Herkenbaar voor jou? Dat komt omdat er één wezenlijke stap wordt overgeslagen, het opgeven van je strijd tegen slapeloosheid!

De vijand
Iets héél graag willen, betekent niet altijd dat je er keihard voor moet werken. Zolang je jouw slapeloosheid blijft beschouwen als een vijand die bestreden moet worden, blijven je denkende brein en je lichaam in een actieve stand. In een actieve stand kan de slaap nooit komen. Slapen is overgave… niets doen. Je kunt het niet afdwingen. Sterker nog, hoe meer je je best doet hoe moeilijker het wordt.

Overgave
Nu is jouw vraag wellicht “Hoe doe ik dat, mezelf overgeven? Want ik haat die slapeloosheid, ik wil er vanaf!” Logisch!

Daarom hieronder 3 tips die je misschien helpen:

1. Onthoud hoe het proces slaap werkt
Slaap is een autonoom proces dus. Je geeft je over, laat de controle los en geeft daarmee je brein het sein veilig. Er gaat een knop om in je brein, van actief naar uit. Je laat je vervolgens meevoeren naar slaap. Dat gaat vanzelf. Gelukkigen die ’s nachts altijd als een roos slapen zeggen en ervaren “Daar hoef je niets voor te doen.”

Dat autonome slaapproces kan verstoord raken, bij iedereen. Door een ingrijpende gebeurtenis in je leven, een verstoring van je ritme (jetlag) of verandering van omgeving. Door drukte op je werk of misschien weet je niet eens meer waardoor. Zo’n verstoring kan zich weer herstellen, vanzelf. Dat gebeurt gelukkig ook bij een groot aantal mensen. Maar niet bij iedereen. Wellicht ook niet bij jou?

In dat geval gaat er een alarm af in ons denkende brein: probleem – niet veilig – oplossing nodig – onmiddellijk actie nodig. En dus gaat ons brein je helpen zoeken naar een oplossing voor het probleem van niet slapen. Zo kom je uit bij die tips over wat je beter wel en beter niet kunt doen om weer te slapen. Je bent actief bezig met het oplossen van je slaapprobleem. Heel actief – je doet écht je best – want je wil graag slapen in plaats van wakker liggen.

2. Stop de strijd
Juist doordat je je stinkende best doet – en zo actief werkt aan het probleem – blijft het bestaan. Al dat keiharde werken houdt je juist wakker en brengt je verder van slaap. En verder van de gewenste oplossing, want het staat haaks tegenover niets doen. Dat automatische reactiepatroon op je slaapprobleem wil je leren doorbreken. Je wil bereiken dat je brein het sein veilig afgeeft, ook al ben je wakker.

3. Accepteer dat je wakker ligt en rust
Wakker liggen is echt niet fijn, maar het is ook niet onveilig of bedreigend. Als je accepteert dat je wakker ligt en rust, brengt dat je dichter bij overgave en dus bij slaap. Dat betekent wakker durven liggen terwijl je brein waarschijnlijk uitschreeuwt dat dat niet goed is, dat je iets moet doen aan dit probleem. Dat jij dan vriendelijk aangeeft Lief denkende brein, dankjewel voor dit advies, maar in dit geval volg ik het niet op. Ik blijf rustig wakker, want ik heb geen controle over slaap. Slaap is overgave. Dat weet ik en accepteer ik.

Probeer het en ontdek of deze tips ook voor jou werken…

Een van onze experts zal contact opnemen om het kennismakingsgesprek in te plannen.

HalloSlaap werkt samen met: