Oh help, de vakantie komt er aan!

30-05-2022

Wist je dat er mensen zijn voor wie vakantie een stressbron is? Die er tegenop zien? Die zijn er dus. Want vakantie betekent het doorbreken van het dagelijks ritme. Loskomen van je bekende patronen en gewoontes plus verandering van omgeving.
Tsja, en inpakken natuurlijk….
Relaxen? Maar als ik nou niet slaap…
We gaan op vakantie om te genieten en lekker te ontspannen. Ieder op een eigen manier. De één houdt van chill op een strand liggen, de ander van wandelen in de natuur of cultuursnuiven. Lekker loskomen van wat je normaal doet. Aan de ene kant is dat een heerlijk idee, dat loskomen en de vakantie en aan de andere kant zie je hier juist tegenop. Apart fenomeen eigenlijk.

Ik sprak een paar dagen geleden een aantal mensen in het kader van het thema vakantie en slapen. En toen hadden we het erover wat nu zo bedreigend kan zijn van vakantie voor het slapen. ‘Ander bed, ander kussen, hoe ziet de kamer eruit, is het er rustig of niet, en oh, is er airco, die maakt toch niet teveel lawaai? Dat wordt vast niks dat slapen daar. Ik kom gesloopt terug. Moeten we wel gaan?’

Uit? Of thuis?
Allemaal gedachten die ons brein produceert om onze vakantie te verpesten, nog vóór we vertrokken zijn. Dat doet ons brein niet expres hoor! Het bedoelt het eigenlijk best goed, want het wil ons waarschuwen voor een eventuele bedreiging. Er is natuurlijk een kans dat we daar niet goed slapen. Alles is anders dan normaal. En daar moeten we wel op voorbereid zijn, of niet soms? Je wil dus eigenlijk, maar wat graag weg, maar je brein maakt je wijs hoe dramatisch het wel niet zou kunnen worden.

Ik ga op reis en neem mee
Zou je dit brein niet het liefste thuislaten? Want je wil tóch lekker de hort op om even flink te genieten en te ontspannen, is het niet? Nou, dan zit er niets anders op dan gewoon te gaan! Hoppa, met brein en al. Compleet met al die gedachten. ‘Lekker, maar daarmee is mijn probleem niet opgelost.

Ik maak me serieus zorgen over het slapen daar.’ Ik hoor deze vragen al door je hoofd schieten. En ik snap het, hoor. Maar wat denk je, helpt het als je je zorgen maakt? En je jezelf dingen blijft afvragen? Kom je daardoor dichter bij de oplossing: een lekkere en relaxte vakantie? Ja? Helemaal fijn en gefeliciteerd! Nee? Dan is het misschien wel een goed idee om eens een andere aanpak te proberen. Plan een gratis kennismakingsgesprek in en we gaan ermee aan de slag. Want iedereen kan slapen. Jij dus óók!

Groeten,
Irma Leijten

Een van onze experts zal contact opnemen om het kennismakingsgesprek in te plannen.

HalloSlaap werkt samen met: