Winter blues Ik ben niet de enige zo blijkt, want er zijn meerdere namen voor dit fenomeen: seizoensgebonden depressie, winterdepressie of winter blues. Het is niet duidelijk hoeveel het voorkomt, maar waarschijnlijk gaat het om een aanzienlijke groep. De symptomen zijn vermoeidheid, trager denken, slaapproblemen, sneller geïrriteerd zijn, meer negatieve gedachten, concentratieproblemen, meer of minder eetlust dan normaal en rusteloosheid.
De oorzaken zijn nog steeds niet helemaal duidelijk, maar wat wel bewezen is, is dat het gebrek aan daglicht een rol kan spelen. Dat kan je biologische klok verstoren waardoor je klachten ervaart.
Je associatie met die wintermaanden kan ook een rol spelen. Doordat de dagen korter zijn is er minder afleiding buiten ons en richten we onze aandacht eerder naar binnen. Onopgeloste problemen die je meedraagt komen eerder boven borrelen. Hoe je de feestmaand december beleeft, kan ook een rol spelen. Waar de één uitkijkt naar die feestmaand, vanwege de gezelligheid samen met dierbaren, kan de ander er tegenop zien, omdat die juist dan geconfronteerd wordt met eenzaamheid of moeizame familierelaties.
Overactief De reactie van ons brein op dit alles? Onze gedachtemachine wordt overactief en zegt “aan de slag, er zijn legio problemen die opgelost moeten worden”. Dus voor je het weet lig je weer wakker. Al die rondvliegende gedachten houden je uit je slaap. Je grijze massa zoekt toch een verklaring en oplossing voor dit fenomeen.
Gedachten als: ‘Ik ben zo moe. Hoe kan dit nu? Zou ik iets onder de leden hebben? Ik ben echt ontevreden met hoe ik mijn avonden besteed. Ik doe niks meer, daar moet ik wat aan doen! Ga ik dit wel volhouden zo deze winter? Herkenbaar? Je hoofd is misschien al druk en het wordt steeds drukker doordat je op zoek blijft naar antwoorden op deze vragen en problemen. Resultaat: het wordt erger in plaats van minder, die winter blues.
De vicieuze cirkel Zonder dat je er erg in hebt raak je verstrikt in deze vicieuze cirkel:

Je blijft aan het stoeien met je gedachten en de gevolgen van die drukte in je hoofd. Als je niet uitkijkt, gaat jouw gedachtemachine bepalen wat jij gelooft en wat jij allemaal moet doen en laten. Je gedachtemachine neemt ongemerkt de regie over jouw leven over. Laat jij dat gebeuren?
Stap uit die cirkelPak de regie over jouw leven terug. Geloof niet alle gedachten die je brein
produceert. Doe een stapje terug en kijk naar de feiten en laat die samen met jouw wens jouw handelen bepalen.
Feit: Er is minder daglicht en dat heeft invloed op je stemming. Dagelijks minimaal 30 minuten daglicht opzoeken helpt tegen de winter blues. Ook al schijnt de zon niet.
Zo simpel kan de oplossing zijn tegen de winter blues. Maar pas op, je
gedachtemachine probeert deze simpele tip te saboteren’: ‘Dat kan bij mij niet hoor, ik werk op kantoor en kan niet zomaar naar buiten’. ‘Nou, in die donkergrijze
lucht is niet veel daglicht te halen volgens mij’. ‘ Nu even niet, ik heb het te druk’. ‘Ik ben nu echt moe en heb rust nodig’. En waarschijnlijk heb je zelf ook nog wel een paar mooie saboterende gedachten.
Kies!Het komt hierop neer. Jij kunt kiezen. Geloof ik die gedachtemachine en laat ik mij daardoor leiden? Of wil ik meer energie en slaap deze winter? Ik ga voor dat laatste. Ik bedank mijn gedachtemachine voor alle vast goed bedoelde waarschuwingen en zorg dat ik elke dag 30 minuten buiten ben, hoe dan ook! Wat ga jij doen?
Aline Kruit & Irma Leijten
Trainer / Coach & Expert Slaap