Van slecht slapen krijg je honger

13-04-2021

Herken je dit?
  • Ik eet niet teveel volgens mij. Want als ik eet, heb ik vaak echte honger en geen lekkere trek. En toch is mijn gewicht niet helemaal top.
  • Ik heb moeite om zoete of hartige snacks en junkfood te weerstaan. Van tijd tot tijd heb ik daar gewoon zin in.
  • Als ik ’s nachts wakker word, dan heb ik trek en wil ik iets eten. En dat helpt me weer in te slapen.
En krijg je ook wel eens dat gevoel van machteloosheid? Met van die piekergedachtes zoals: ‘ik doe echt mijn best om gezond en niet teveel te eten, maar op één of andere manier krijg ik er geen grip op. Ik word er moe van, terwijl ik al moe ben. Ik heb mijn handen ook al vol aan het oplossen van mijn slaapprobleem. Van al die pogingen om gezond en vitaal te leven, voel ik me eerder moe dan fit.”

Slaap speelt een rol bij je eetlust
In je slaap gebeurt er van alles in je lichaam en brein. Van reparatie van cellen tot aan ordening van ervaringen en emoties in je brein. Met als doel dat er de volgende dag weer balans is in je lijf en ruimte in je hoofd. Kan je weer fris en fruitig aan de dag beginnen. Als je slecht slaapt dan worden deze processen verstoord. En de invloed van die verstoring die merk je. Kijk maar eens naar de feiten:
  • Slaap je als volwassene minder dan 5 uur, dan loop je 1,5 keer zoveel kans om dik te worden ten opzichte van iemand die voldoende (7-8 uur) slaapt.
  • Is je slaap-waakritme 7 à 8 dagen verstoord, dan is er al een meetbareverstoring van je stofwisseling.

Hoe komt dat dan?
Je wordt enorm voor de gek gehouden door de hormonen die je eetlust reguleren. Ghreline geeft aan wanneer je brandstof nodig hebt; je krijgt een honger gevoel. Leptine laat je weten wanneer je voldoende hebt; je voelt je verzadigd. Insuline reguleert de verbranding van je voedsel. Teveel aanbod van voedsel leidt tot vetopslag.

5 oorzaken van overgewicht als gevolg van slecht slapen
  • Door een verstoorde nachtrust wordt meer ghreline geproduceerd en minder leptine. Dit is de oorzaak dat je ‘s avonds die zak chips opentrekt en helemaal leeg eet.
  • Door onvoldoende slaap kun je tot wel 30% minder gevoelig worden voor insuline waardoor je verbranding vertraagt. Met meer vetopslag en grotere buikomvang als gevolg.
  • Vermoeidheid door slaapgebrek wordt door je lichaam als signaal gezien om meer energierijk voedsel tot je te nemen. Dat verklaart je hunkering naar zoete snacks en junkfood.
  • Bewegen, sporten of het klaarmaken van een gezonde maaltijd schiet er eerder bij in als je je moe voelt.
  • Door een slechte nachtrust voel je je sneller somber, geïrriteerd of angstig. Emotie eten ligt hierdoor ook op de loer. Word je ook niet echt slanker van.

Dus… wat ga jij doen?

Doorgaan met hard werken en je best blijven doen om beter te slapen? En een beroep blijven doen op je wilskracht en doorzettingsvermogen om snacks te weerstaan? Of durf je het aan om een geheel andere weg in te slaan? Het vechten, of strijden tegen je slaapprobleem loslaten en de focus minder zwaar op je figuur en eetpatroon. Dat scheelt al een hoop energie waardoor je minder moe wordt. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? In 5 stappen leren we je je natuurlijke slaapvermogen te herstellen! Om na een tijdje als bonus te merken dat ook die ene fijne broek die niet meer lekker zat, gewoon weer past.

Een van onze experts zal contact opnemen om het kennismakingsgesprek in te plannen.

HalloSlaap werkt samen met: