Vakantie, terug naar de essentie

16-07-2021

De essentie van vakantie is… uitwaaien, ontspannen, rust krijgen in je hoofd, nieuwe energie opdoen, geen verplichtingen, niets moet, alles mag. Kortom, genieten!
Genieten van jouw vakantie
Daarom wil je naar dat ene hotel met die talloze gave glijbanen en dat heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet. Je weet wel, waar van alles te doen is, ook ’s avonds. Of je trekt er met de tent op uit. Back to basic, vrij om te gaan en staan waar je wil, genieten in de natuur… er één mee worden. Of je gaat naar die ene discocamping waar de kinderen het vorig jaar zo ontzettend naar hun zin hadden. Want als de kids het naar de zin hebben, heb jij rust. En dat is iets waar je enorm naar verlangt.

Het enige nadeel van vakantie is dat slapen hè. Ja, je wil natuurlijk wél lekker slapen, want tsja… anders. Wat anders? Is het hotel of de camping dan niet meer leuk? De natuur niet meer mooi? Jawel! Je bent alleen bang. Bang dat je geen energie hebt om ervan te genieten.

Goed slapen
Om goed voorbereid op reis te gaan, kruip je achter de computer en google je wat je het beste kunt doen om te zorgen dat je goed slaapt op vakantie. Je vindt van alles. Ik kwam op het wereldwijde web onderstaande tips tegen en kreeg er spontaan allerlei gedachten bij.

Tip 1: Ga uitgerust op vakantie
“Ja, makkelijk gezegd. Ik vertrek morgen en slaap al maanden slecht. Hoe dan? Als ik uitgerust was, hoefde ik nu niet op vakantie.”

Tip 2: Maak je hoofd leeg
“Snap ik, maar hoe doe ik dat? Ik heb complete boekwerken volgeschreven met al mijn gedachten en plannen én ze ook weer weggegooid, als ritueel om ze allemaal los te laten. Maar ze blijven komen, die gedachten.”

Tip 3: Zet de airco aan voor een koele kamer
“Oké, klinkt logisch want het is daar warm.”

Tip 4: Zet de airco uit voor een minder lawaaiige kamer
“Hmmmm, dat is ook weer waar. Moet ie nou beter aan of uit? “

Tip 5: Neem je eigen kussen en dekbed mee
“Ohhh, da’s inderdaad wel een heerlijk idee. Even kijken of het allemaal wel in de koffer past.”

Tip 6: Neem oordoppen mee tegen geluiden die je niet kent.
“Oké, waar haal ik die en wanneer? Ach, die kun je daar ook vast kopen. Of vind ik dat vervelend, van die doppen in m’n oren?”

Tip 7: Eet niet te veel pittige of vette gerechten
“Huh? Moet ik daar ook al voor oppassen? Slaap ik daar minder goed door? Nou ja, misschien in combinatie met de warmte…?”

Tip 8: Eet 2 bananen per dag
“Da’s waar, daar zit dat stofje in waar je beter van gaat slapen. Maar ik hoop wel dat ik dan nog naar goed naar het toilet kan, want bananen stoppen toch? Slaap ik dáár weer niet door!”

Angst om niet goed te gaan slapen
Oh god, ik zie door al die goedbedoelde tips het doel van mijn vakantie niet meer. Jij wel? Er flitst van alles door mijn hoofd en impulsen borrelen op voor acties die ik allemaal moet ondernemen. Ik krijg er stress van en als ik niet uitkijk, ga ik tegen de vakantie opzien.

Al die welgemeende tips en adviezen… Er zit best wat in hoor maar ze zijn gericht op controle. Je wil controle, grip op slapen. En dat is logisch. Maar precies dát is ook het probleem waardoor je hoofd niet rustig wordt. Waardoor je niet uitgerust aan je vakantie kunt beginnen. Ja, je leest het goed. JIJ, jóuw behoefte aan controle zorgt ervoor dat je angst om niet goed te slapen op vakantie, groter wordt.

Zoek je antwoorden niet op Google. Gun jezelf een ontdekkingstocht naar jouw gedachten en overtuigingen die je uit je slaap houden. Leer om samen met die gedachten en overtuigingen in bed te liggen, in slaap te vallen en te genieten van je vakantie. Want dat is toch wat je wil? Dát is toch de essentie van jouw vakantie en jouw leven? In het echt en zelfs bij de gedachte eraan.

Een van onze experts zal contact opnemen om het kennismakingsgesprek in te plannen.

HalloSlaap werkt samen met: