Structuur? Ahhh, zo saai!

28-03-2021

Rust, regelmaat, structuur… niet direct de woorden waarbij je denkt aan een spannend en verrassend leven. Sterker nog, rust, regelmaat en structuur zijn bijna synoniem geworden met saai. Toch kan ‘niet saai’ heel vermoeiend zijn. Vooral als je een moeilijke slaper bent.
Drie dagen per week werkte ik als arts en ACT-therapeut in een specialistische GGZ-kliniek in Epen (U-center). Hier zag ik mensen met een alcohol- of andere verslaving, depressie, angststoornis, trauma en burn out. Dat veel psychische aandoeningen gepaard gaan met een slaapstoornis is een bekend gegeven. Soms zijn de problemen zelfs begonnen met slecht slapen. Ongeveer 80% van de cliënten geeft bij opname aan niet tevreden te zijn over zijn slaappatroon.

Verstoord dag-nachtritme

De meeste mensen zijn, als ze bij ons worden opgenomen, al een tijdje uit de roulatie. Arbeidsongeschikt of gaan niet meer naar hun opleiding en zitten veel thuis. Dit leidt tot een verlies aan dagstructuur. Soms zó erg dat het dagnachtritme helemaal verstoord raakt. Te laat naar bed, lang in bed blijven liggen, soms alcohol drinken, series kijken, weinig lichaamsbeweging, steeds minder onder de mensen. En als het slapen niet lukt, slaapmedicatie.

Het eerste is wat we in de kliniek doen, is zorgen dat er weer structuur komt. Dus vaste tijden van naar bed gaan en opstaan, 3 maaltijden op een dag, stoppen met middelengebruik en een dagprogramma. Bij een groot aantal mensen verdwijnen de slaapproblemen dan al.

Super belangrijk

Waarom vertel ik je dit? Jij bent er vast niet zó slecht aan toe. Wat ik wil zeggen, is dat structuur gewoon super belangrijk is als je een moeilijke slaper bent. Ons bioritme vraagt hierom. En ja, het klinkt saai – en dat is het ook wel een beetje – maar ik kan het helaas niet spannender maken. Wat moet je anders als je slaapprobleem steeds erger wordt? Je moet ergens beginnen.

Dus 3 tips voor meer structuur:
  • Op vaste tijden naar bed gaan en opstaan, ook in het weekend.
  • Zorg voor niet teveel stress overdag. Zet bijtijds de rem er op.
  • Bouw je activiteiten rustig af in de avond. Gaat ’t een aantal maanden goed, dan kun je best weer wat flexibeler worden.

Nog steeds even belabberd?

Soms vertellen mensen me dat ze zich heel goed aan de structuur houden, maar nog steeds even belabberd slapen. Dan zijn er mogelijk andere problemen, zoals in de manier waarop je met je slapeloosheid omgaat. Gelukkig is daar ook wat aan te doen.

Een van onze experts zal contact opnemen om het kennismakingsgesprek in te plannen.

HalloSlaap werkt samen met: