Stress & slecht slapen. Hoe je afscheid neemt van dit duo

21-04-2022

Stress. Oorzaak nummer 1 van slaapproblemen. Het houdt je wakker. Maar hoe zit dat precies?
Waar hebben we het over?
Stress is een lichamelijke reactie op een situatie. Ons lichaam maakt dan hormonen aan zoals adrenaline en cortisol waardoor we alerter worden en dus beter in staat zijn om te presteren. Ja, je leest het goed. Stress is nuttig en functioneel!

Oké, een voorbeeld. Neem een sprinter die wacht op het startschot. Die barst van de stress; hij wil een razendsnelle start maken. Hoge concentratie en alertheid zijn dan heel functioneel. Deze stress verdwijnt direct na de race. De prestatie is geleverd. De aangemaakte stresshormonen worden afgevoerd. Er ontstaat weer rust.

Wakker liggen door stress
Stress kun je natuurlijk ook als onprettig ervaren. Dat is de stress die niet functioneel is, die niet leidt tot wat je wil. En daardoor energie van je blijft vragen en je uitput.

Zo kan het zijn dat je blijft piekeren over een ruzie die je hebt gehad met een goede
vriend, of een discussie met een collega. Of dat je boos blijft om iets wat die ander zei en op genoegdoening, rechtvaardigheid of jouw gelijk zint. In die gevallen blijft
je lichaam stresshormonen aanmaken, want het is niet ‘klaar’. Stress blijft en rust blijft uit.

Als je wil gaan slapen dan wil je juist niet meer alert zijn. Slapen is niets doen, zo weet je inmiddels. Dat is lastig als er nog allemaal stresshormonen van situaties van overdag in je lijf zitten. Wat moet je ermee? Hoe krijg je die stress uit je lijf?

Stress en leven
Stress verslechtert slapen en slecht slapen verergert stress. Vermijd daarom stressmomenten en probeer zo veel mogelijk te ontspannen. Het zijn veelgehoorde
adviezen. Want zonder stress, geen slaapprobleem.

Dit klinkt logisch, maar heb je je weleens afgevraagd hoe dat zou werken, stress vermijden? Stel je eens voor dat je bij élke activiteit die je onderneemt moet bedenken: Kan ik hier stress van krijgen?

Dat is geen doen. Daar krijg je toch stress van? Je hebt geen leven meer. Stress is onlosmakelijk verbonden met leven.

Accepteren
Leven betekent, naast genieten, dus ook stress ervaren. Met stress leren omgaan is daarom een realistischer advies. Dat betekent het tegenovergestelde doen van stress vermijden. En dat betekent – jaja, daar is ie weer dat woord accepteren -stress accepteren.

Accepteren wil niet zeggen dat je alles maar goed moet vinden wat er gebeurt. Dat is berusten. Accepteren is een actief proces. Dan streef je niet langer naar het wegwerken van stress, maar heb je het lef om die stress op te zoeken. Je gaat jouw
stress, die jij als onprettig ervaart, onderzoeken en vooral ook voelen. Alleen dan
kun je ontdekken hoe jij effectief met die stress kunt leven, waardoor de aanmaak
van stresshormonen stopt en je lichaam de stresshormonen kan afvoeren. Dan kom
jij tot rust. Een belangrijke stap dichter bij niets doen en slapen.

Makkelijker gezegd dan gedaan
Accepteren. Hoe dan? Door de bereidheid om stress toe te laten in plaats van weg
te duwen wordt die stress bekender voor je en daarmee minder bedreigend. Dit kun je leren. Niet door erover te lezen, maar door het doen van simpele oefeningen, speciaal afgestemd op jou. Herprogrammering van het brein heet dat. Deze
milde, vriendelijke methode om je brein te trainen noemen we Acceptance and
commitment therapie (ACT). Het is wetenschappelijk effectief bewezen.

En laten we bij HalloSlaap nou werken met de ACT-methode. Houdt stress jou wakker en wil je weten hoe wij je kunnen helpen? Wellicht dat een van onze trainingen of coaching iets voor jou is.

Een van onze experts zal contact opnemen om het kennismakingsgesprek in te plannen.

HalloSlaap werkt samen met: