Slaap uit een potje? Niet zomaar doen!

28-03-2021

“Slaap je slecht? Dan kun je toch gewoon een potje melatonine bij de drogist of apotheek halen? Het is een stof die in je eigen lichaam voorkomt. Dus ach… baat het niet, dan schaadt het niet.” Onzin!
Melatonine is een lichaamseigen stof maar dat wil niet zeggen dat je het zorgeloos kunt slikken, want:

Een slaapprobleem wordt meestal niet veroorzaakt door een melatoninetekort
  • Je kunt je slaapprobleem verergeren met melatonine-tabletjes
  • Het verbetert het slapen nauwelijks
  • De informatie over tijdstip van inname en dosering op de bijsluiters klopt niet
  • Er zijn effectievere manieren om beter te kunnen slapen

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon dat door een kliertje (epifyse of pijnappelklier) in de hersenen wordt geproduceerd. De productie wordt beïnvloed door licht. Als er veel blauw licht op het netvlies in de ogen valt, krijgt de epifyse het signaal dat er weinig melatonine hoeft te worden geproduceerd.

Melatonine wordt vaak ‘slaaphormoon’ genoemd. Dat klopt niet want dieren die ‘s nachts actief zijn, hebben ook een hoge melatoninespiegel. Het is dus een ‘donkerhormoon’.

In de war

Slapeloosheid wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door stress, spanning over het slechte slapen en het aannemen van verkeerde slaapgewoonten. Dus niet door een tekort aan melatonine.

Als je dan tóch melatonine neemt, raakt de normale aanmaak in de war. In een gezond dag-/nachtritme bereikt de melatonineconcentratie een piek aan het begin van de nacht. De concentratie neemt sterk af in de ochtend onder invloed van licht.

Neem je extra melatonine in dan blijft er overdag ook melatonine in het bloed. Gevolg? Je melatoninespiegel daalt onvoldoende en het lichaam weet niet meer waar het aan toe is.

Gedragstherapie

Als je lijdt aan slapeloosheid die veroorzaakt wordt door stress (dit is de meest voorkomende vorm) is slaap uit een potje meestal géén oplossing. Sterker nog, het kan je slaapproblemen juist verergeren. Door verkeerd gebruik van melatonine kan je bioritme verstoord raken. En bij een verstoring van het bioritme treden juist weer slaapproblemen op. Je komt in een soort neerwaartse spiraal terecht, waarbij je met nóg meer slaapproblemen kampt.

Is je nachtrust belabberd? Volg een programma dat gebaseerd is op gedragstherapie. Je leert dan niet alleen om de oorzaak aan te pakken, maar ook anders om te gaan met de slapeloosheid.

Kortom

Melatonine moet je niet zomaar slikken. En al helemaal niet bij stressgerelateerde slapeloosheid.

Een van onze experts zal contact opnemen om het kennismakingsgesprek in te plannen.

HalloSlaap werkt samen met: