Kan ik leren slapen zonder medicatie?

06-04-2021

Gebruik jij medicatie om beter te slapen? En zou je liever zonder willen?
Troost je, je bent echt niet de enige met die (stille) wens. Ik hoor het heel vaak. Direct gevolgd door de opmerking “Ik durf ’t niet.” En dat snap ik heel goed.

Waarom durf je niet goed zonder?

Je bent waarschijnlijk bang dat je dan nog slechter slaapt. Omdat je die pillen nodig denkt te hebben om te slapen. Niets is minder waar. Bedenk dat slapen overgave is. Goede slapers doen helemaal niets om in slaap te vallen. Gedachten als Ik kan niet slapen, tenzij ik een pil neem wakkeren je angst om niet te kunnen slapen aan. En angst staat haaks op niets doen. Het is een slaapverstoorder. Dat potje slaappillen op je nachtkastje verstoort dus het vertrouwen in je natuurlijke slaap en houdt daarmee je slaapprobleem in stand.

Waarom wil je van die pillen af?

“Het levert niet op wat ik hoopte”, is het antwoord wat ik het meeste hoor op die vraag.
In een aantal gevallen verslechtert de slaap zelfs. En in bijna alle gevallen verslechtert het functioneren overdag als gevolg van het gebruik van slaapmedicatie. Je wil toch vooral slapen omdat je overdag alles uit je dag wil halen? Of niet soms?

Hoe zit het dan met slaapmedicatie?

Slaapmedicatie is ontworpen voor korte termijn gebruik. Het kan je slaap vergemakkelijken, maar op een niet natuurlijke manier. Je slaapt minder diep en hebt minder Rapid Eye Movement slaap (REM slaap), waardoor de kwaliteit van je fysieke en mentale herstel minder is. Overdag voelen mensen zich vaak suf, minder alert en soms zelfs duizelig of misselijk.

5 Tips om van slaapmedicatie af te komen

  1. Doe het niet alleen. Deel je besluit met iemand die je vertrouwt. Door het uitspreken van je besluit wordt het ‘echt‘. Daarnaast heb je meteen een ‘partner in crime’ die je kan ondersteunen, helpen en bij de les kan houden.
  2. Overleg altijd eerst met je arts. Maak samen een plan hoe je jouw medicijngebruik het beste kunt afbouwen.
  3. Verminder het gebruik stapsgewijs, zodat je zowel mentaal als fysiologisch kunt wennen. Neem voor elke stap een periode van 2 tot 3 weken de tijd.
  4. Bereid je voor. Je slaapproblemen kunnen tijdelijk erger worden, doordat je een verandering doorvoert. Besteed tijd aan het leren van vaardigheden om met deze hindernissen om te gaan. Lees tips in ons gratis e-book. Natuurlijk mag je ons ook vrijblijvend mailen met een vraag.
  5. Wees flexibel en mild voor jezelf. Het kan zomaar gebeuren dat je plannen verstoord worden of dat je uit koers raakt. Dat kan heel frustrerend zijn, maar hoort helaas bij het leven en bij ons als mensen. Wees niet te hard voor jezelf en gun jezelf ruimte voor een herkansing.
Onthoud vooral waarom je van de medicatie af wil. Wat levert het jou op als je geen medicatie meer nodig hebt? In het antwoord op deze vraag, vind je de motivatie om door te gaan. Je kan ‘t, echt waar!

Een van onze experts zal contact opnemen om het kennismakingsgesprek in te plannen.

HalloSlaap werkt samen met: