Investeren in je nachtrust levert een boel moois op

13-04-2021

Ik heb me gisteren verontschuldigd bij mijn collega’s. Ik was niet echt gezellig. Eigenlijk best kortaf. Gewoon niet aardig en niet realistisch. Waardoor het kwam? Na een rampzalige nacht, met het verkeerde been uit bed gestapt! De dag begon niet fijn. En omdat ik daarvan baalde, werd het steeds erger. Ik merkte dat ik me niet goed kon concentreren, ik kreeg niets af en had duidelijk meer moeite met beslissingen nemen. En als ik vandaag, na een heerlijke nachtrust, nog eens terug kijk, heb ik gisteren ook nog eens verkeerde keuzes gemaakt. Aj…
Consequenties van slecht slapen in cijfers
Uit cijfers van NIPO onderzoek van afgelopen jaar blijkt dit allemaal logisch te verklaren. Wist je dat van alle mensen met slaapproblemen:
  • 14% zich weleens ziek meldt,
  • 25% fouten maakt door het slaapgebrek,
  • 59% zich niet goed kan concentreren,
  • 64% (enige) hinder bij dagelijks functioneren op het werk ondervindt?
En wist je dat:
  • 1,5 uur slaaptekort na één dag alertheid terugbrengt met 32%?
  • 1 op de 6 werkende mensen last heeft van slaapproblemen en dit zelfs 4 op 10 is bij mensen die in ploegendienst werken?
Met het verkeerde been uit bed gestapt?
Slecht slapen is dus niet alleen ‘s nachts heel vervelend, maar zorgt ook voor nare naweeën overdag. Niet alleen voor jou. De mensen om je heen ervaren ook de gevolgen of hinder van jouw slaaptekort, of slaapprobleem. Nou overkomt het ons natuurlijk allemaal weleens dat je een nacht slecht slaapt. Zelfs iemand als ik, die trainingen geeft op gebied van slaap, heeft soms een slechte nacht. Maar wat als het vaker voorkomt? Of erger nog, als je al weken stoeit met je slaap? Naar de huisarts? Medicijnen nemen dan maar? Stoppen met koffie drinken ’s avonds? Eerder naar bed? Schaapjes tellen? Oordopjes in?

Waarom snelle oplossingen niet werken
Bovenstaande oplossingen hoor ik regelmatig. Wanneer ik dit als slaapexpert hoor, durf ik te wedden dat de slaapproblemen nog niet naar tevredenheid zijn opgelost ondanks de genomen maatregelen. We willen zo graag van dat slaapprobleem af. Het liefst meteen! Laat dat nu precies de reden zijn waarom je er juist niet vanaf komt. Het zoeken naar een snelle oplossing activeert ons brein: helpt dit? Zou dat werken? Hé, gisteren hielp het en nu lig ik toch weer wakker… Hoe móét dat morgen nou? Ik hou dit niet meer vol? En als mijn partner ook nog eens ligt te snurken, kan ik echt helemáál niet meer slapen! Ons brein blijft zoeken naar een verklaring, een oplossing. En hoe langer we op zoek zijn, hoe actiever ons brein wordt. En hoe verder we afdrijven van onze natuurlijke slaap.

Iedereen kan (weer) slapen
Een echte oplossing is wel degelijk mogelijk. Leren inzien en accepteren hoe je slaapprobleem is ontstaan en je natuurlijke slaapvermogen te trainen. Iedereen heeft het natuurlijke vermogen om te kunnen slapen, maar door chronische stress of een ingrijpende gebeurtenis kan dit vermogen verstoord raken. Gelukkig is jouw natuurlijke slaapvermogen ook weer te herstellen. Dat vergt wel enige oefening. Zoals een voetballer moet oefenen om een vrije trap onder druk in de rechter bovenhoek te kunnen plaatsen.

Wat is het je waard?
  • Een boel energie,
  • Een stralend humeur,
  • Een gulle lach (mooi meegenomen als je jouw perfect witte tanden wil showen ;-), 
  • Een uitgerust brein (handig voor de prestaties op je werk en gunstig voor een promotie),
  • Een mooie, frisse huid,
  • Een wakkere blik,
  • En een beter figuur

Groeten, Irma

Een van onze experts zal contact opnemen om het kennismakingsgesprek in te plannen.

HalloSlaap werkt samen met: